Reorganizarea Ministerului Economiei şi preluarea unor atribuţii


lcProiectul de Ordonanţă de urgenţă prevede reorganizarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri prin preluarea atribuţiilor, personalului şi patrimoniului Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat, care se desfiinţează.

Schimbările preconizate se referă la simplificarea aspectelor legate de elaborarea şi implementarea strategiei macro-economice din programul de guvernare.

Luând în considerare necesitatea promovării sectoarelor strategice pentru comerţul românesc şi având în vedere că investiţiile străine sunt un barometru al atractivităţii mediului de afaceri, se impune luarea de măsuri în regim de urgenţă, în vederea creării premiselor de dezvoltare a acestora, cu atât mai mult cu cât investiţiile influenţează PIB-ul. Totodată, se impune o analiză structurală a investiţiilor străine, analiză care nu poate fi realizată decât de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, având în vedere atribuţiile în domeniile de mediu de afaceri, politică industrială şi comerţ exterior aflate în aria sa de competenţă.