Legea salarizării, organizarea alegerilor şi strategia anti-săracie – subiecte de discuţie între Cioloş şi vicepremieri


lc
La 9 februarie 2016, premierul Dacian Cioloş s-a întîlnit cu vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc, cu care a discutat despre Legea salarizării, organizarea alegerilor şi strategia anti-săracie, iniţiativă legislativă ce ar putea fi lansată în zilele următoare.

În acest context vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma grupe de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă. La moment există 110 clase de salarizare, dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorărilor salariului minim, din 2010 până acum, într-un ritm accelerat.

În ceea ce priveşte nivelele de salarizare, acestea nu mai diferă, pentru aceeaşi funcţie, în ministere sau instituţii diferite, dar sunt cel puţin la nivelul clasei de salarizare în aceeaşi clasă. Discrepanţe sunt şi în ceea ce priveşte criteriile de performanţă, există situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor, iar salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaţilor cu studii medii.