Nomenclatorul serviciilor sociale, proiect de modificare


lcMinisterul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexei la H.G. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale și pentru modificarea H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pentru asigurarea coerenței activității de coordonare și îndrumare metodologică a celor 4 tipuri de servicii sociale cu activitatea de acreditare a acestora, prin Ordonanța nr. 27/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, le-au fost stabilite atribuții referitoare la organizarea și derularea activităților de standardizare și de acreditare pe domeniile pe care le coordonează, fiecăreia dintre cele 3 autorități centrale, înființate în anii 2014-2015 în subordinea MMFPSPV.

Prin prisma atribuțiilor ce le revin acestea cunosc cel mai bine, problemele și condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească furnizorii care prestează servicii sociale pentru fiecare dintre categoriile de beneficiari din cele trei domenii de competență, respectiv: copii, victime ale violenței domestice și persoane cu dizabilități.

Astfel, proiectul de act normativ, se mai arată în nota de fundamentare, modifică prevederile H.G. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, în sensul celor mai sus prezentate.

Prin urmare, prin modificările și completările ce vor fi aduse H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale vor fi create premisele asigurării aplicării efective și eficiente a prevederilor acesteia, de către autoritățile de la nivel local.