Discuţii asupra reexaminării legii privind darea în plată


AMENDAMENTE-LEGE-DAREA-IN-PLATA

Comisia de buget a Senatului discută cererea de reexaminare a legii privind darea în plată a imobilelor ipotecate, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis Parlamentului la 18 decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei.

Potrivit cererii de reexaminare, principiul dării în plată este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor.

Însă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu critică forma trimisă la promulgare de Parlament, afirmând la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.

Astfel, la solicitarea BNR, Banca Centrală Europeană a transmis o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi încrederea investitorilor străini şi stabilitatea sistemului bancar.

Decizia finală privind solicitarea de reexaminare aparţine Camerei Deputaţilor.