Foştii torţionari vor plăti despăgubiri către victimele regimului comunist!


hndcfserTot românul (ar trebui să) ştie că în anii de orânduire comunistă sute de mii de semeni de-ai săi au umplut puşcăriile sau au fost persecutaţi sistematic, pe motive politice. Acest fenomen şi-a avut apogeul în cumpliţii ani ’50, ai proceselor staliniste.

Există zeci de volume, în care foştii deţinuţi politici descriu perioadele petrecute în temniţele cele mai cumplite – Aiud, Piteşti, Gherla, Râmnicu Sărat, Sighet, Jilava. Există mii de pagini ce descriu chinurile celor ce s-au opus colectivizării, precum şi mii de pagini despre rezistenţa armată opusă de către români ocupantului roşu şi cozilor sale de topor.

Începând cu 1944-1945, sute de mii de concetăţeni de-ai noştri au pătimit din greu, pentru vina de a fi pus sub semnul îndoielii legitimitatea regimului politic şi de-a nu fi acceptat să-şi plece fruntea în faţa steagului roşu, cu seceră şi ciocan, adus de la răsărit pe spinare de tanc şi înfipt în glia românească, ca semn de stăpânire.

A sosit momentul ca torţionarii – câţi or mai fi în viaţă, să plătească… la propriu! În „Monitorul Oficial” nr. 41/2016 a fost publicată Legea 10/2016 privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6.III.1945.

Conform ultimelor noutăţi legislative, prin recentul act normativ se va constitui un fond hărăzit susţinerii financiare a persoanelor care-au fost persecutate din motive politice de către dictatura comunistă, în gestiunea Ministerului Muncii.

Fondul va fi alimentat, potrivit recentelor noutăţi din contabilitate, din banii ce vor fi plătiţi ca despăgubiri. Banii acumulaţi în cadrul acestui fond vor fi folosiţi în scopul completării sumelor ce li se cuvin şi li se plătesc de la bugetul de stat acelor concetăţeni de-ai noştri care au fost persecutaţi din motive politice în trecutul comunist al ţării.

Parcurgând recentele ştiri juridice, aflăm că indivizii condamnaţi definitiv pentru săvârşirea, în perioada 6.III.1945-22.XII.1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală, producerea unor dureri ori suferinţe puternice persoanelor persecutate din motive politice de către dictatura instaurată la data de 6.III.1945 sunt obligate la plata unor prestaţii băneşti lunare, cu titlu de despăgubire. Aceste prevederi vor fi aplicate fără a conta care a fost forma de participaţie penală a vinovatului!

Prin hotărârea de condamnare, instanţa de judecată va stabili perioada pentru care se dispune plata despăgubirii. Aidoma va fi stabilit şi cuantumul său lunar! Trebuie precizat că perioada pentru care se va dispune achitarea despăgubirii nu poate fi mai mică de 5 ani.

Un amănunt important: vinovaţii nu vor putea plăti mai puţin de 50% din venitul lor lunar net. Dar nici mai mult de 75% din câştigurile obţinute lună de lună. Veniturile nete includ câştigurile căpătate de pe urma pensiilor, salariilor, dar şi alte venituri cu caracter periodic. Pentru a exista certitudinea executării obligaţiei de plată a despăgubirii, va fi luată măsura popririi veniturilor lunare, dispusă în acord cu procedura penală.

Atunci când va fi statornicit cuantumul despăgubirii şi durata aplicării măsurii, instanţa de judecată va ţine seama de mai multe aspecte, cum ar fi poziţia pe care condamnatul a avut-o în aparatul de represiune, faptele comise, efectele şi anvergura activităţii sale. Se va ţine seama, negreşit, şi de măsura în care, prin faptele condamnatului, au fost vătămate drepturile fundamentale ale victimelor.

Din păcate, aducerea în justiţie a majorităţii torţionarilor nu s-a petrecut destul de repede, adică în anii ’90. Incredibil şi revoltător este că mulţi dintre călăii aflaţi în solda fostului regim s-au bucurat ani la rând de pensii obeze (la care românii obişnuiţi nici nu au visat, vreodată) şi de bătrâneţi tihnite, deşi au răpit tinereţea, sănătatea, libertatea sau viaţa unui număr de victime pe care doar Cel de Sus îl mai ştie. Lucrul acesta s-ar putea să însemne că începutul drumului către statul de drept s-a făcut, la noi, în pas împleticit, şovăielnic.

Astăzi, mulţi dintre torţionari nu mai pot fi condamnaţi. Şi multe dintre victime nu mai pot fi despăgubite. Pentru că nu mai sunt printre noi. Plata sau răsplata? Se vor face la judecata de apoi. Datoria noastră este să nu uităm faptele, făptuitorii şi contextele, pentru ca erorile şi ororile trecutului să nu se repete!