O nouă rundă de întâlniri privind priorităţile pe anul 2016


lc
Începând cu 18 ianuarie 2016 premierul României, Dacian Cioloş, a început o nouă rundă de întâlniri cu reprezentanţii mai multor ministere în vederea stabilirii priorităţilor pe anul 2016, printre acestea enumerându-se: dezvoltarea infrastructurii, eficientizarea companiilor de stat, modernizarea Armatei şi descentralizarea.

Pe lista priorităților de la Transporturi se află demararea lucrărilor la autostrada Sibiu-Piteşti, reluarea lucrului la Autostrada Transilvania, pe tronsonul dintre Suplacu de Barcău şi Borş, precum şi stabilirea detaliilor tehnice de execuţie pentru Comarnic-Braşov.

În ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale, acesta îşi preconizează să modernizeze echipamentele şi tehnica militară şi să cumpere echipamente noi. Astfel, vor fi modernizate fregatele Regina Maria şi Regele Ferdinand, iar programul de achiziţie de avioane F-16 va continua.

La Ministerul Justiţiei, prima prioritate este Strategia Naţională Anticorupţie pentru următorii patru ani, urmată de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale, prin intermediul Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

În cazul Ministerului Muncii, acesta se va axa cel mai mult pe Legea privind salarizarea unitară a bugetarilor, dar vrea să creeze şi un program de ucenicie şi de stagii prin care să pregătească elevii pentru piaţa muncii, în special în domenii în care România duce lipsă de specialişti.

Pe lista priorităţilor Ministerului Energiei se află încurajarea producției de energie din surse locale. Instituţia preconizează să conecteze reţelele româneşti de curent şi gaze la cele din ţările vecine, în special cu cele din Republica Moldova.