Tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici


ratePotrivit Ordinului ministrului Justiţiei nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la onorarii stabilite în sume determinate sau onorarii graduale – pe tranşe şi în cote procentuale – în raport cu valoarea determinată sau determinabilă a obiectului actului. Onorariul gradual şi procentual este datorat şi dacă actul este supus condiţiei sau termenului.

Totuşi, cetăţenii se pot bucura de reduceri de tarife sau chiar de gratuitate, în cazul anumitor documente.

Astfel, sunt scutite de plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială:
– declaraţii privind ajutorul de şomaj;
– declaraţii privind ajutorul social;
– declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
– declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
– declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
– declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap; ş.a.

Actul normativ mai arată că se pot acorda scutiri în cazurile în care statului român îi revine obligaţia de plată a onorariului.

Pentru moştenitorii minori fără venituri proprii, pentru moştenitorii care nu realizează niciun fel de venituri sau realizează venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate se pot acorda reduceri de până la 100% din onorariul datorat.

De asemenea, cu 15% se poate reduce onorariul pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului, precum şi la succesiuni, dacă aceştia au calitatea de moştenitori.