Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii privind publicitatea la radio şi TV pentru medicamente


farmacie-in-palatul-parlamentului-reduceri-de-10-20-la-produse-iar-orice-medicament-va-fi-adus-in-2-4_size9

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că legea prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente este interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, contravine directivelor europene şi a solicitat reexaminarea ei.

Astfel, președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum și a Legii audiovizualului nr. 504/2002.

Legea pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum și a Legii audiovizualului nr. 504/2002 vizează atât interzicerea publicității pentru produsele medicamentoase în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune, cât și a publicității pentru farmacii difuzată în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune, prin poziționarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte.

Preşedintele arată că există directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse şi în legislaţia naţională, astfel încât “în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit”.

Cu ocazia transpunerii, legiuitorul român a preluat soluția legiuitorului european interzicând total publicitatea la medicamentele care se eliberează cu prescripție medicală sau care conțin substanțe definite ca stupefiante sau psihotrope de către convențiile internaționale, indiferent de mijloacele prin care se realizează publicitatea. Prin urmare, în afara acestei soluții legislative, legiuitorul român nu poate veni cu o alta, orice altă opțiune fiind în afara cadrului stabilit de Directiva 2001/83/CE, motiv pentru care considerăm că se impune reanalizarea prevederilor legii transmisă la promulgare“, spune Klaus Iohannis.