Ministerul Culturii cere majorarea taxei obţinute din jocurile de noroc


taxe-fiscalitate-economic_w1000_h667_q100

Taxele pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a acestora, precum şi din taxa de acces, alocate Ministerului Culturii, ar urma să crească de la 1% la 5%.

Proiectul de ordonanță pentru modificarea O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prevede ca din cei 5% alocați Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% să fie direcționați “pentru finanțarea consolidării si restaurării clădirilor monumente istorice cu risc seismic crescut în care funcționează instituții publice de cultură de interes național și local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice”.

În contextul Legii nr. 282 din 18 noiembrie 2015 se impune alocarea a 2% din taxele provenite din jocurile de noroc. Legea interzice organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare, care presupun aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente. Ca urmare a acestei reglementări, mai multe instituții de cultură marcante au fost nevoite să își suspende spectacolele.