Deții o armă? Autoritățile pot cere să fi examinat psihologic!


arme
A devenit o obișnuință ca, aproape zilnic, să vedem în mass-media cum o persoană sau mai multe au căzut victimă unui pistolar care se crede în vestul sălbatic. Violența stradală a crescut în mod îngrijorător, în contextul în care cei care solicită să dețină autorizație de port armă sunt testați psihologic doar atunci când sunt autorizați. Apoi nu îi mai întreabă nimeni nimic decât dacă o persoană este rănită sau ucisă de aceștia.

În condițiile în care se militează pentru pace și non violență nu înțeleg la ce le trebuie astfel de arme letale sau neletale unor români, de cine vor să se apere, pe cine vor să apere sau vor doar să fie în trend. Mulți posesori de arme au ajuns să se creadă adevărați pistolari, mintea li s-a întunecat, faptul că aveau la ei o astfel de armă, i-a făcut să se creadă puternici și de neînvins, și, de aici, până la o dramă nu a fost decât un pas.

Astfel, se impunea modificarea legislației în acest domeniu, fapt realizat prin publicarea în Monitorul Oficial  929 din 15 decembrie 2015 a legii 319/2015 pentru modificarea și completarea legii 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor. Prevederile acestui act normativ se vor aplica începând cu 14 ianuarie 2016.

Deținătorii de arme vor fi supuși unui control psihologic

Noutățile legislative aduse de acest act normativ vizează obligația deținătorilor de arme letale și neletale supuse autorizării de a se supune examenului psihologic și/sau medical atunci când structurile din poliție solicită expres acest lucru, deoarece există anumite suspiciuni comportamentale care justifică acest demers.

Acest control psihologic și/sau medical va putea fi cerut și la recomandarea expresă a medicului și/sau a psihologului dacă în urma unor controale de rutină constată anumite indicii comportamentale temeinice care justifică acest lucru.

Unitățile psihologice certificate și cele medicale autorizate sunt obligate să păstreze evidența examinărilor în registre speciale și să transmită IGPR în termen de maximum 5 zile, rezultatul examinărilor medicale.

Se va anula dreptul de a deține arme persoanelor cărora li s-a solicitat să se prezinte la examinarea psihologică și/sau medicală și nu vor face acest lucru în cel mult 30 de zile.

Cine poate fi autorizat să procure o armă?

Știrile juridice arată că pot cere autorizarea pentru a deține o armă cei care au împlinit vârsta de 18 ani, sunt cetățeni români cu domiciliul sau reședința în România, nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție.

În plus, trebuie să fie apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține arme și muniții, nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, viața și integritatea corporală a persoanelor.

Știrile juridice arată că cei care se autorizează trebuie să urmeze un curs de instruire teoretică și practică organizat de o persoană juridică autorizată , să nu le fi fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deținere, port și folosire a armelor letale sau neletale și să nu fi pierdut sau să le fi fost sustrase în ultimii 5 ani aceste arme, din motive imputabile lor.

Pentru ce cantitate de arme se acordă autorizația de procurare?

Știrile juridice arată că pot procura arme demnitarii, magistrații, diplomații, polițiștii pe durata cât sunt în activitate sau după încetarea activității sau la pensie, la trecerea în rezervă sau retragere, persoanele care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice pe durata cât au această calitate, cu excepția personalului din cadrul societăților de pază. În plus, pot procura arme de apărare și pază persoanele incluse în programe de protecție a martorilor cât timp au această calitate.

În plus, vânătorii pot procura arme de vânătoare, arme de tir doar din categoria armelor lungi. Sportivii de tir categoria I, membrii loturilor naționale și olimpice, antrenorii și instructorii în poligonul de tragere pot procura pe perioada cât sunt în activitate doar arme de tir.

Toate aceste persoane pot fi autorizate să procure arme în România: cel mult două arme de pază și apărare, iar vânătorii și sportivii de tir un număr nelimitat de arme specifice activității lor.

Știrile juridice arată că aceste persoane pot procura și transporta prin mijloace proprii, din afara României, cel mult două arme, pentru fiecare călătorie a solicitantului. Transportul unui număr mai mare de arme este permis doar prin intermediul unui armurier sau intermediar autorizat.

Cât timp este valabil permisul de armă?

Permisul de armă este valabil 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare. Valabilitatea permisului se va prelungi pentru 5 ani dacă îndeplinește condițiile prevăzute de lege și prezintă dovada că a efectuat o ședință de tragere anual într-un poligon autorizat, cu excepția vânătorilor.

Cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatoriu să fie notificat titularul la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.

Obligativitatea efectuării unui curs și pentru armele neletale

Noutățile legislative precizează că începând cu 14 ianuarie 2016 este obligatorie absolvirea unui curs  de instruire teoretică și pregătire practică și pentru armele neletale, fapt ce era necesar până acum doar pentru armele letale.  

Rețineți că procedura de autorizare se va suspenda până la dovedirea absolvirii cursului pentru cei care la 14 ianuarie 2016 au cererile de autorizare în curs de soluționare. Pentru cei deja autorizați, această dovadă se va face cu ocazia primei prelungiri a valabilității permisului de armă.

Unde sunt interzise armele neletale?

Știrile juridice precizează că titularii dreptului de a purta și folosi arme neletale destinate pentru autoapărare, le pot folosi doar în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare sau stare de necesitate. Posesorii armelor neletale destinate autoapărării pot procura și deține maximum 25 de cartușe pentru o singură armă.

Legiuitorul interzice portul armelor neletale în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol și adunări publice și neînsoțite de documentul care atestă dreptul de port și folosire. În plus, este interzis portul lor dacă deținătorul se află sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora sau în stare avansată de oboseală sau suferă de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol dacă poartă arma asupra sa.

Joaca de-a hoții și vardiștii

Sper că introducerea obligativității controalelor medicale pentru deținătorii de arme va înregistra o scădere a atacurilor de acest fel și ar fi un succes pentru toată lumea! Nu de alta, dar ar fi foarte grav să se ajungă ca în zicala lui Cicero: „când armele vorbesc, legile tac. 

Încă mai sper că jocul de-a hoții și vardiștii pe care unii îl joacă pe străzi, să rămână doar un simplu joc pe calculator și atât! Până la urmă „înțeleptul trebuie să încerce totul înainte de a recurge la arme.” (Terentius)