Avocatul Poporului vrea mai puţine arestări


inchisoareÎntr-un raport, Avocatul Poporului arată că, analizând cu atenţie activitatea penitenciarelor, a constatat că sunt prea mulţi deţinuţi, iar normele europene de detenţie nu sunt respectate.

Pentru a rezolva problema supraaglomerării dar şi a altor probleme se propun soluţii printre care mai puţine arestări sau eliberări condiţionate.

Reducerea pe cât posibil a cazurilor de aplicare a măsurii arestului preventiv şi reducerea duratei menţinerii în arest preventiv, prin aplicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, controlului judiciar şi controlului judiciar sub cauţiune, respectându-se astfel şi principiul potrivit căruia arestarea preventivă trebuie să constituie o măsură excepţională, iar nu o regulă“, se arată în raport.

De asemena, Avocatul Poporului propune şi eliberarea din închisoare a unor categorii de deţinuţi: “Reglementarea, cel puţin cu temporar, a unei forme de acordare a eliberării condiţionate, în sensul punerii în libertate a persoanelor deţinute aflate în executarea ultimilor 3 ani din pedeapsa închisorii.”