În 2016, bugetarii nu vor primi tichete cadou, de masă, de vacanţă sau premii


8fa435870443ebcd7469abdf44199d89

Conform proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă, motivul fiind riscurile de deviere existente pe bugetul din 2016.

Mai exact, bugetarii nu primesc aceste drepturi din cauza deficitului care este pe cale să treacă peste nivelul 3% din Produsul Intern Brut (PIB), stabilită prin legislaţia europeană.

În acelaşi document se menţionează că pentru contracararea riscului de deviere, sunt necesare măsuri care să conducă la creșterea absorbției fondurilor europene, o eficiență sporită în colectarea taxelor și a impozitelor, în reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătățirea conformării voluntare.

De asemenea, se impune aplicarea noului pachet legislativ privind achizițiile publice, dar și îmbunătățirea structurii cheltuielilor publice.

Actul normativ stabilește și plafoanele maxime pentru o serie de indicatori macroeconomici. Astfel, cheltuielile statului cu salariile nu au voie sa depășească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar în 2017, plafonul trebuie să scadă la 7,4% din PIB. În ceea ce privește deficitul bugetului general consolidat, exprimat ca pondere în produsul intern brut, acesta trebuie să fie de maxim 2,8% în 2016, respectiv 2,77% în 2017.