România riscă o amendă pentru netranspunerea normelor UE privind conținutul de sulf al combustibililor marini


descărcare (1)Pentru netranspunerea de către România a normelor UE privind conținutul de sulf al combustibililor marini, Comisia Europeană propune o amendă zilnică în valoare de 38.042,6 euro și sesizarea Curţii de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană declară că au trecut 17 luni de la expirarea termenului de transpunere, fără ca România să fi încorporat în legislația sa națională normele UE privind conținutul de sulf al combustibililor marini.

Amendă, propusă de Comisie în temeiul Tratatului de la Lisabona, ar urma să fie plătită începând cu data hotărârii pronunțate de Curte, până la transpunerea deplină în legislația națională de către România a obligațiilor care îi revin în temeiul directivelor.

Reamintim că legislația privind sulful are rolul de a reduce efectele poluării atmosferice cu dioxid de sulf și particule. Dioxidul de sulf este un poluant pe care îl degajează, în principal, navele. Poluarea aerului de către navele ce staționează în porturi reprezintă o preocupare majora pentru numeroase orașe portuare care depun eforturi pentru a atinge valorile-limita ale calității aerului stabilite de Uniune.