Proiect de Regulament privind organizarea și funcționarea Entității SAL-FIN


lc
La 19 noiembrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a lansat în dezbatere publică proiectul de Regulament privind organizarea și funcționarea Entității de Soluţionare Alternativă a Litigiilor (SAL-FIN) în domeniul financiar nebancar.

Prin înființarea SAL-FIN, A.S.F. vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, completând astfel mecanismele de care aceștia dispun, în vederea creșterii gradului de protecție a drepturilor lor, a întregirii activității de rezolvare a petițiilor precum și a creării unui nou mecanism de rezolvare a litigiilor dintre aceștia și entitățile reglementate.

Potrivit proiectului de regulament SAL-FIN are următoarele atribuții:
verifică condiţiile de eligibilitate a persoanelor care vor fi înscrise în Registrul Conciliatorilor și care au competență de aplicare a procedurilor SAL;
– propune spre aprobare Consiliului A.S.F. înscrierea conciliatorilor eligibili în Registrul Conciliatorilor;
– asistă părţile, la cerere, în alegerea procedurii SAL;
– publică pe site-ul propriu, pe suport durabil dacă se solicită, și prin orice alte mijloace pe care le consideră adecvate, informaţiile referitoare la procedurile SAL şi la înscrisurile necesare, în conformitate cu art. 7 alin. (1) din OG nr. 38/2015;
– permite consumatorului prezentarea litigiului on-line, precum şi în scris, pe suport hârtie sau pe alt suport durabil, după caz; etc.