Proiect: Aprobarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României


lcMinisterul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a supus spre dezbatere publică proiectul de Lege pentru aprobarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României.

Strategia de dezvoltare teritorială a României reprezintă viziunea asumată a Guvernului şi Parlamentului României privind dezvoltarea teritoriului naţional pentru orizontul de timp 2035:

România 2035, o țară cu un teritoriu funcțional, administrat eficient, care asigură condiții atractive de viață și locuire pentru cetățenii săi, cu un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei”.

Pentru a atinge viziunea de dezvoltare Strategia de dezvoltare teritorială a României are cinci obiective generale pentru orizontul 2035:

  1. Asigurarea unei integrări funcţionale a teritoriului naţional în spaţiul european prin sprijinirea interconectării eficiente a reţelelor energetice, de transporturi și broadband;
  2. Creșterea calității vieții prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitară și a serviciilor publice în vederea asigurării unor spaţii urbane şi rurale de calitate, atractive şi incluzive;
  3. Dezvoltarea unei reţele de localităţi competitive şi coezive prin sprijinirea specializării teritoriale și formarea zonelor urbane funcționale;
  4. Protejarea patrimoniului natural și construit şi valorificarea elementelor de identitate teritorială;
  5. Creşterea capacităţii instituţionale de gestionare a proceselor de dezvoltare teritorială.

SDTR conţine două categorii de prevederi, respectiv:

  • Prevederi strategice care orientează procesul de dezvoltare şi furnizează reperele strategice de dezvoltare ale teritoriului naţional pentru orizontul de timp 2035 (viziune strategică, 5 obiective generale, 18 obiective specifice şi 10 linii directoare de planificare).

Liniile directoare de planificare influențează direct procesul de planificare teritorială, la confluența nivelelor strategic și operațional, aliniind obiectivele, politicile și programele cu priorități aplicate la nivel teritorial. Liniile directoare de planificare sunt elemente obligatorii care vor fi preluate fără modificări în toate documentațiile de planificare spațială (strategice și operaționale) la nivel național. Liniile directoare de planificare sunt independente de orice alt element al SDTR și se aplică indiferent de structura și obiectivele acesteia, fiind echivalentul unui cadru minimal de planificare teritorială și urbană.

  • Prevederi operaţionale prin intermediul cărora sunt operaţionalizate prevederile strategice. Acestea au rolul de a arăta modul prin care pot fi realizate viziunea de dezvoltare şi obiectivele SDTR. Astfel, prevederile operaţionale reprezintă „instrumente operaţionale” de realizare a prevederilor strategice ale SDTR, ele fiind reprezentate la nivel naţional şi zonal.