Ne pregătim de război? Armata Română angajează rezerviști voluntari!


rezervisti voluntari
Într-o lume atât de nesigură în care oamenii mor în atacuri barbare nu poți să nu te întrebi cât de sigur este locul în care te afli și dacă ți se poate întâmpla ceva. În situații de război armata este mobilizată pentru a apăra țara și pe cetățenii acesteia. De când nu mai este obligatoriu stagiul militar, puțini sunt cei care se înghesuie să experimenteze traiul în armată, astfel încât efectivele acesteia s-au redus dramatic.

În scopul de a atrage voluntari în armata română, legiuitorul român a elaborat legea 270/2015 privind statutul rezerviștilor voluntari care a fost publicată în Monitorul Oficial 845 din 13 noiembrie 2015. Prevederile sale se vor aplica abia din 1 ianuarie 2017.

Cine vor fi rezerviștii voluntari?

Cei dornici să câștige un ban, să capete vechime în muncă și să trăiască pe propria piele viața din armată se pot înscrie ca rezerviști voluntari. Aceștia trebuie să fie cetățeni români, bărbați și femei care au domiciliul în România și care încheie un contract de muncă pe durată determinată dobândind o funcție în cadrul structurilor MAPN.

Știrile juridice arată că rezerviștii voluntari provin din rezerviști, cetățeni care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă. Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari, soldați și gradați rezerviști voluntari.

Cei interesați trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiții: să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă, cu excepția cazului în care a intervenit reabilitarea sau amnistia, să nu facă parte din organizații interzise de legea română, să nu aparțină unor culte, asociații religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, să cunoască limba română, scris și vorbit și să aibă vârsta între 18 și 55 ani.

Ce drepturi au rezerviștii voluntari?

În baza contractului de muncă, aceștia primesc salariu, primă de fidelitate egală cu solda de funcție și de grad, drepturi de echipare și de hrană, măsuri de protecție socială și medicamente, pensii și despăgubiri în caz de invaliditate sau deces, decontarea cheltuielilor de deplasare în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare.

În perioada în care nu participă la instruire sau misiuni, beneficiază lunar de o remunerație de 10% din suma ce reprezintă solda de funcție pe care sunt încadrați. Dacă aduc servicii excepționale statului și poporului român și au merite deosebite în activitate, pot primi recompense similare personalului militar în activitate, inclusiv decorații și distincții militare onorifice.

Ce obligații au?

Au de îndeplinit obligații specifice militarilor: să fie devotați statului și poporului român, să respecte jurământul militar, să participe necondiționat la instruire și îndeplinirea misiunilor, să îndeplinească cu loialitate și profesionalism îndatoririle specifice funcției, să anunțe unitatea din care face parte dacă părăsește localitatea pentru mai mult de 48 de ore și să păstreze secretul de stat.

Având în vedere rolul pe care îl joacă, rezerviștii voluntari vor răspunde pentru faptele comise pe timpul instruirii inițiale și derulării contractului, urmând să răspundă penal, contravențional, material și disciplinar.

 Noutățile legislative arată că acești au obligația de a executa instruirea în unitatea în care sunt încadrați timp de 15 zile calendaristice, anual. Aceștia își vor anunța angajatorii care nu au dreptul să înceteze raporturile de muncă cu rezerviștii voluntari.

Ce interdicții au?

Noutățile legislative precizează faptul că cei care aleg să fie rezerviști voluntari au anumite privațiuni specifice armatei. Astfel, le este interzis să desfășoare propagandă prin orice mijloace în favoarea partidelor sau a unui candidat independent, să declare sau să participe la grevă. Nu pot să își exprime opiniile politice, să participe la mitinguri cu caracter politic sau sindical, să se deplaseze în străinătate fără informarea prealabilă cu două zile înainte de plecare a comandantului.

Rețineți că rezerviștii voluntari pot rămâne membri ai partidelor politice sau sindicatelor, dar le este interzisă desfășurarea în unitățile militare a oricăror activități cu caracter politic sau de sindicat în interesul acestora, pe timpul participării la instruire sau la misiuni.

Contractul cu MAPN

Știrile juridice arată că cei care nu au îndeplinit serviciul militar activ și sunt selectați, vor semna un angajament prin care se obligă ca la finalul perioadei de instruire să încheie contractul ca rezervist voluntar. Pe durata instruirii, aceștia vor beneficia lunar de o sumă egală cu solda de funcție corespunzătoare unui soldat profesionist în activitate la care se adaugă solda gradului minim fiecărui corp de personal militar pentru care se instruiește. Rețineți că cei care au îndeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruie inițială. Dacă cei care participă la instruire se retrag sau nu semnează contractul, vor achita cheltuielile pentru recrutare și instruire.

După finalizarea instrucției, aceștia vor depune jurământul militar și vor încheia cu MAPN un contract pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani.

Noutățile legislative precizează că MAPN poate încheia contracte cu rezerviștii proveniți din rândul cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști care au încetat raporturile de serviciu. Dacă contractul ca rezervist voluntar se încheie în termen de 3 ani de la trecerea în rezervă, aceștia nu mai participă la instruirile anuale. Durata primului contract și  a următoarelor este de maximum 3 ani fiecare.

În ce condiții încetează serviciul militar în calitate de rezervist voluntar?

Contractul poate înceta la expirarea termenului pentru care a fost încheiat, dacă nu este reînnoit, la desființarea funcțiilor pe care sunt încadrați ca urmare a restructurării și dacă nu pot fi încadrați pe o altă funcție. De asemenea, contractul poate înceta prin acordul părților, prin demisie, la trecerea îndeplinirii serviciului militar activ, la împlinirea limitei de vârstă pentru scoaterea din evidența militară ca rezervist.

În plus, cauzele de încetare pot fi determinate de sustragerea rezervistului voluntar de la misiuni sau instruire, dacă acesta comite abateri grave sau a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării sau la o pedeapsă privativă de libertate. La fel, contractul va înceta prin decesul rezervistului voluntar, declararea sa ca „inapt pentru serviciul militar” sau „apt limitat” sau dacă acesta pleacă în străinătate pentru mai mult de 60 de zile.

Se caută voluntari în armata română!

Având în vedere că legea permite rezerviștilor voluntari să fie angajați, dar să poată încheia și contract cu armata,  probabil că mulți tineri vor alege varianta de a fi rezerviști voluntari în armată motivați de banii pe care îi pot câștiga.  Scopul acestei legi este acela de a asigura o rezervă de cadre pentru armata română și de a asigura pregătirea lor.

Nu poți să nu te întrebi: de ce tocmai acum se oferă atâtea facilități în scopul măririi efectivelor armatei române și pregătirii cetățenilor în caz de război?