CCR va dezbate sesizările privind votul prin corespondență


CCR
Curtea Constituțională a României va pune în discuţie, la 18 noiembrie, sesizările în legătură cu legea privind votul prin corespondență.

Obiecția de neconstituționalitate formulată vizează Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

La 3 noiembrie, ALDE a anunțat că grupul parlamentar al formațiunii de la Senat, alături de cel al UDMR, senatori de la UNPR și PSD, precum și un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestație la legea privind adoptarea votului prin corespondență de către Parlament.

Potrivit autorilor sesizărilor, votul prin corespondență, așa cum este prevăzut de către inițiatori pentru cetățenii români domiciliați în afara teritoriului național, instituie în drept și în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetățeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 alin. (1) din Constituție, care prevede că “cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.