Proiect privind stabilirea cuantumului ajutorului anual cuvenit veteranilor, văduvelor și accidentaților de război


bancnote-bani-salariu-600x4411-680x365_cÎn data de 13 noiembrie 2015, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de război, văduvelor de război, precum și accidentaților de război în afara serviciului ordonat.

Având în vedere dificultăţile cu care se confruntă această categorie de populaţie, prin acest proiect se propune majorarea ajutorului anual de la 300 lei la 335 lei, cu 11% mai mult față de nivelul aprobat în anul 2014. Această majorare este motivată de creșterea prețurilor la mărfurile nealimentare și la servicii în luna iulie 2015 față de luna iulie 2014. Astfel, potrivit datelor publicate de INS, prețul la combustibili, gaze naturale și energie termică a crescut cu 5,2%, la serviciile de apă, canal, salubritate creșterea este de 4,8%, iar pentru chirii de 1%.

Ajutorul anual are drept scop susţinerea acestor persoane şi acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.

De ajutorul anual va beneficia un număr total de 17.688 persoane, din care 16.674 persoane plătite de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, 513 persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale, 500 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi 1 persoană plătită de Serviciul Român de Informaţii.

Sumele destinate plăţii ajutorului anual care se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat se suportă din bugetele aprobate Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii pe anul 2015.

Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice se efectuează de către casele teritoriale de pensii publice.