Categories
Administraţie publică centrală Ştiri

175 de milioane euro de la BDCE destinate Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru persoanele tinere

asigurarea-locuintelor
Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, Acordul-cadru pentru împrumutul în valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Suma este destinată implementării Proiectului privind construcţia de locuinţe, destinate închirierii, pentru persoanele/familiile tinere.

Proiectul privind construcţia de locuinţe sociale pentru persoanele/familiile tinere are în vedere construirea a circa 6.990 de locuinţe destinate închirierii de către persoane/familii tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achiziţionării/închirierii unei locuinţe de pe piaţa liberă.

După finalizarea lucrărilor de construcţie a locuinţelor, acestea vor fi transferate în administrarea autorităţilor publice locale, care vor avea obligaţia repartizării locuinţelor în vederea închirierii acestora.

Costul total net estimat al Proiectului, care se va realiza în perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro şi va avea următoarele surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 175 de milioane de euro, precum şi contribuţia statului român în valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi transferate Agenţiei Naíonale pentru Locuinţe şi 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugetele locale.