Proiect: Modificarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii


justitie(1)Ministerul Justiției a supus spre dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Actul normativ reglementează și clarifică regimul contestării în justiție a rezoluției de clasare în cazul prevăzut de art. 45 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 317/2004, republicată, modificată și completată, după cum urmează:

– înainte de a se adresa instanței judecătorești competente cu o contestație împotriva rezoluției de clasare prevăzute la art. 45 alin. (4) lit. b), autorul sesizării trebuie să formuleze plângere la inspectorul – șef, în termen de 15 zile de la comunicare. Plângerea se soluționează în termen de cel mult 20 de zile de la data înregistrării la Inspecția Judiciară. Inspectorul – șef poate dispune fie respingerea plângerii, fie admiterea ei și completarea verificărilor. Completarea verificărilor se efectuează de către inspectorul judiciar, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a fost dispusă de inspectorul – șef;

– rezoluția inspectorului-șef prin care se respinge plângerea și rezoluția de clasare care a făcut obiectul plângerii  pot fi contestate la Secția de Contencios Administrativ a Curții de Apel București, în termen de 15 zile de la comunicare;

– Secția de Contencios Administrativ a Curții de Apel București soluționează contestația prin hotărâre definitivă;

– în cazul admiterii contestației, hotărârea judecătorească trebuie să cuprindă motivele pentru care a fost desființată rezoluţia inspectorului-șef și rezoluția care a făcut obiectul plângerii și să indice împrejurările care trebuie lămurite, precum și mijloacele de probă ce urmează a fi administrate pentru completarea verificărilor.

Prin urmare, proiectul menține competența exclusivă a Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ în ceea ce privește contestarea actelor emise de inspectorul judiciar în domeniul răspunderii disciplinare a magistraţilor, soluția legislativă propusă integrându-se în reglementarea deja existentă în cuprinsul Legii nr. 317/2004.