Defrișările ilegale pot fi incluse în categoria amenințărilor la adresa securității naționale


183765_articol-400x230

Propunerea legislativă care completează Legea nr. 51/1991 în sensul că defrișarea ilegală pe suprafețe mai mari de un hectar este considerată amenințare la adresa siguranței naționale a României, a primit un raport favorabil cu un amendament din partea senatorilor juriști.

Prin propunerea legislativă este completat articolul 3 al Legii privind siguranța națională cu două noi litere (j prim și litera j secund) în sensul că sunt încadrate în categoria amenințărilor la adresa siguranței naționale “defrișările ilegale pe suprafețe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenței unui arboret cu mai mult de 50% față de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile T1 și T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor”.

În amendamentul adoptat în Comisia juridică, se arată că articolul 3 este completat și cu litera m), care are următorul conținut: “orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice, strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”.

Inițiatorii propunerii de lege spun că introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilitățile la adresa siguranței naționale înseamnă că instituțiile statului — MAI, MApN, SRI “vor putea interveni, alături de Ministerul Mediului, pentru realizarea securității naționale și reducerea corupției din sistem și pentru reducerea jafului”.

Potrivit Curții de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la cinci miliarde de euro, “cifră care în realitate este și mai mare”.

Legea are un caracter organic, iar Senatul o va dezbate și supune votului plenului în calitate de Cameră decizională.