Categories
Activităţi industriale Dreptul proprietăţii Ştiri Taxe/Impozite

Din 2016, schimbări majore la taxele pe clădiri

descărcare (6)În conformitate cu noul Cod fiscal, până la data de 7 noiembrie, consiliile locale trebuie să aprobe cotele de impozit pe clădiri. Actul normativ stabilește un nou sistem de taxare în funcție de destinația clădirii, în loc de statutul proprietarului.

Prin urmare, primăriile pot hotărî o cotă între 0,08% – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și o cotă între 0,2 – 1,3% pentru clădiri nerezidenţiale. Vor fi avantajate firmele, prin efectul scăderii limitelor maxime de impozit din noul Cod fiscal.

La moment, cotele pentru persoane juridice sunt între 0,25% și 1,5%, iar pentru persoane fizice cota este de 0,1 puncte procentuale. Prin urmare, firmele care au clădiri de locuit vor achita cel mult 0,2%, iar cele care au clădiri nerezidențiale aflate pe raza unor localități care au impus cota maximă de 1,5%, vor plăti mai puțin, prin micșorarea acestei limite la 1,3%, în anul 2016.

Impozitele pentru clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice pot fi dublate, dar primăriile vor să mențină, nivelul actual, cel puțin pentru 2016.