Respingerea proiectului de lege privind Agenţia Bunurilor Sechestrate


60543832Senatul a respins proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, fiind consemnate 66 de voturi “pentru”, 6 abţineri şi 36 de voturi “împotrivă”.

Senatorul PNL Dumitru Oprea a afirmat că liberalii au votat împotriva propunerii legislative pentru că nu s-a ţinut cont de modificările pe care liberalii le-au propus în şedinţa de plen anterioară.

Liderul grupului senatorilor PNL, Ion Popa, precizează că respingerea de către Senat a proiectului Guvernului privind înfiinţarea Agenţiei Bunurilor Sechestrate demonstrează că actualul Executiv nu mai are nici măcar sprijinul propriilor parlamentari.

Numărul voturilor favorabile consemnate în Senat a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege trebuia să fie votat de minimum 84 de senatori.

Astfel, proiectul de lege stabileşte că Agenţia facilitează urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. Totodată, administrează, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

În acelaşi timp, se stipulează că agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, dar şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.