Rezidențiatul bate la ușă! Cum se va desfășura examenul anul acesta?


medic rezident(1)

Ca în fiecare an, rezidențiatul dă posibilitatea celor care promovează acest concurs să încheie contract de muncă cu un spital și să își desăvârșească practica în specialitatea aleasă sub îndrumarea unui medic. Ca de fiecare dată, speranțele sunt mari și este bine ca cei care vor susține acest concurs în 2015 să cunoască data la care are loc, modul de desfășurare și notare a lucrărilor.

Astfel, în Monitorul Oficial 751 din 8 octombrie 2015 a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1195/5414/2015 privind aprobarea metodologiei pentru desfășurarea concursului de rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 15 noiembrie 2015.

Cine se va putea înscrie la concurs?

Știrile juridice arată că la concurs se pot prezenta candidații care au o diplomă de licență în profil medico-farmaceutic uman sau una echivalentă cu aceasta, rezidenții aflați în pregătire, specialiștii care doresc să efectueze pregătire în altă specialitate. Rețineți că specialiștii care au efectuat programul de pregătire prin rezidențiat, forma pe post, pot obține a doua specialitate după îndeplinirea condiției din actul adițional încheiat la contractul de muncă. Pot participa și candidați care au o diplomă de licență în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă acesteia și sunt cetățeni români sau ai unui stat membru UE sau ai unui stat terț beneficiar ai statutului de rezident permanent în România.

Noutățile legislative precizează că toți candidații trebuie să fie apți fizic și neuropsihic pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează. În plus, candidații medici specialiști care vor să se formeze pentru a doua specialitate, o pot face doar în regim de taxă. Taxa anuală pentru pregătirea într-o nouă specialitate obținută prin rezidențiat este aceeași cu cea prevăzută pentru a doua specialitate fără concurs de rezidențiat.

Până când se pot înscrie la concurs și ce acte trebuie să conțină dosarul?

Noutățile legislative precizează că înscrierile au loc până pe 23 octombrie 2015, ora 15:00 inclusiv. Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă următoarele acte: cererea de înscriere unde va preciza numele, prenumele, inițiala tatălui și cartea de identitate cu care se va legitima la intrarea în sală, centrul universitar și domeniul pentru care concurează și acordul pentru folosirea numelui și afișarea rezultatului pe internet.

Vor atașa cu grijă la cerere, copia cărții de identitate, copia legalizată a diplomei de licență de medic, stomatolog sau farmacist, iar absolvenții promoției 2015 pot prezenta adeverința privind promovarea examenului de licență. Dosarul va cuprinde și adeverința eliberată de unitatea în care este încadrat din care să reiasă specialitatea în care este confirmat și tipul contractului de medic (doar pentru rezidenți și specialiști).

Știrile juridice precizează că pentru participarea la concurs, candidații vor prezenta certificatul medical privind starea de sănătate, copia legalizată a actelor doveditoare prin care și-a schimbat numele față de cel înscris pe diploma de licență și chitanța de plată a taxei de concurs.

Rețineți că după finalizarea înscrierilor, candidații nu mai pot solicita schimbarea opțiunilor de a concura într-un anumit centru universitar. Un candidat poate depune un singur dosar de concurs și, dacă va depune mai multe pentru mai multe centre universitare, va fi eliminat din concurs.

  Cum se va desfășura concursul?

 Acesta va avea loc în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Rețineți că cetățenii români cu domiciliul stabil în străinătate, posesori ai diplomei de medic obținute în România sau în alt stat membru UE care candidează pe locurile publicate de MECS, vor susține concursul doar în centrul universitar București.

 Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se vor afișa pe site-ul rezidentiat.ms.ro în data de 4 noiembrie 2015, iar repartizarea în sală se face diferențiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, de către fiecare universitate de medicină și farmacie. În 12 noiembrie 2015 se va comunica sala și ora începerii probei de concurs și cu 24 de ore înainte de concurs, se va afișa la fiecare sală lista candidaților.

Știrile juridice precizează faptul că cei admiși la concurs, dar care nu se prezintă în ziua respectivă, vor fi declarați absenți fără să li se mai returneze taxa de concurs. Vor primi înapoi taxa doar candidații ale căror dosare de înscriere au fost respinse.

 Candidații vor putea intra în sală începând cu ora 8:30 și vor fi așezați în bănci în ordinea alfabetică, cu excepția perechilor soț-soție, frați-surori, care vor fi așezați separat. Candidații vor fi așezați în bănci, astfel încât să rămână cel puțin un loc liber între doi candidați.

Începând cu ora 9:00 se împart grilele. Vor fi 200 de întrebări grilă la care candidații vor trebui să răspundă în 4 ore. Ele sunt împărțite astfel: 25% din total au un singur răspuns corect posibil din 5, iar 75% din total au 2-4 răspunsuri corecte, fiecare întrebare fiind notată cu 5 puncte. Dacă candidatul nu marchează răspunsurile conform grilei nu va primi niciun punct.

Pentru a promova trebuie să realizeze 60% din punctajul maxim.

Proba de departajare

 Este posibil ca unii candidați să aibă punctaj egal, caz în care departajarea are loc în funcție de răspunsurile corecte date la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare. Dacă nici așa nu pot fi triați, va avea loc o probă de departajare pe 21 noiembrie 2015.

Aceasta va conta din 100 de întrebări cu răspunsuri multiple și nu se va percepe taxă pentru susținerea ei.

Ce opțiuni au candidații care sunt declarați admiși la rezidențiat?

Cei admiși se vor prezenta la central universitar unde au susținut concursul pentru a alege locurile/posturile în specialitate. Cei care lipsesc la repartizare, pierd dreptul conferit prin concurs. Cei care dețin un titlu de specialist și aleg post/loc au obligația ca în 15 zile de la data încheierii contractului de muncă să achite taxa. Aceasta se va plăti în două tranșe semestriale în 60 de zile de la începtul semestrului. Dacă nu achită, vor fi excluși din programul de pregătire.

Dacă rămân locuri și posturi neocupate, acestea nu se vor putea redistribui altor candidați declarați promovați la alte centre universitare, ele urmând a fi ocupate printr-un alt concurs de rezidențiat.

Rezidenții vor încheia un contract de muncă pe o durată egală cu cea a rezidențiatului cu unitatea sanitară unde au fost repartizați. Ei au obligația de a efectua pregătirea și de a susține examenul de specialist în specialitatea aleasă, în maximum 5 ani de la încheierea programului de pregătire.

Poate că noua generație nu va mai alege drumul străinătății după ce și-a desăvârșit studiile în România. Poate că se vor găsi soluții pentru a ne ține medicii în țară, pentru că altfel pacientul român va plăti factura exodului de medici români în străinătate.