Proiect privind modificarea Normelor privind comercializarea materialelor lemnoase


1

Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 73 din Codul silvic, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 470/2014 prin care, în scopul urmăririi trasabilităţii lemnului recoltat din păduri şi pentru furnizarea de informaţii statistice, a implementat Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit SUMAL.

Potrivit art. 2 alin. (4) din această hotărâre “utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii şi comercianţii, denumiţi în continuare profesionişti, care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu materiale lemnoase…”.

Prin Legea nr. 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, a fost modificat art. 69, alineatul (1), litera b) din Cod, în sensul că ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române au fost abilitaţi să efectueze controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

Asrfel, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind modificarea alineatului (4) al articolului 7 din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Prin proiect se propune acordarea dreptului de a constata anumite contravenţii prevăzute de actul normativ amendat şi de a utiliza aplicaţia SUMAL, ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul Jandarmeriei Române, în vederea verificării în orice moment a legalităţii provenienţei materialelor lemnoase. Nu toţi ofiţerii şi subofiţerii Jandarmeriei Române vor fi abilitaţi să utilizeze aplicaţia SUMAL, ci doar reprezentanţi ai fiecărei structuri teritoriale în parte, special abilitaţi.