Măsuri de control în domeniul comercializării lemnului şi produselor din lemn


furt-lemne
Guvernul a decis extinderea sferei de control în domeniul comercializării lemnului şi produselor din lemn prin stabilirea unor obligaţii ce revin operatorilor care introduc pentru prima dată pe piaţă astfel de produse.

Prin urmare, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se completează legislaţia naţională cu unele prevederi privind regimul de control şi sancţionator aplicat operatorilor economici care introduc pentru prima dată pe piaţă lemn şi produse din lemn, obligaţie pe care o au statele membre conform Regulamentului 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010.

Prin actul normativ adoptat, se introduc în legislaţia naţională prevederi privind controlul comercializării sortimentelor de lemn şi produse din lemn corespunzătoare codurilor care intră în competenţa Gărzii Naţionale de Mediu, şi care, în prezent, nu intră sub incidenţa Codului silvic şi Legii contravenţiilor silvice nr. 171/2010.

Astfel, operatorii, persoane fizice sau juridice, care introduc pentru prima dată lemn şi produse din lemn pe piaţa UE, corespunzătoare codurilor menţionate, trebuie să utilizeze un sistem de analiză şi gestionare a riscurilor recoltării ilegale a lemnului, sistem Due Diligence.

Sistemul “due diligence” are scopul să asigure accesul la informaţii privind sursele şi furnizorii de lemn şi produse din lemn introduse pe piaţa internă pentru prima dată, inclusiv informaţii relevante, cum ar fi respectarea legislaţiei aplicabile, ţara de recoltare, specia şi cantitatea şi, după caz, regiunea subnaţională şi concesiunea de recoltare, codul corespunzător produsului şi beneficiarul.