Categories
Comunicaţii Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Proiect privind distanţa minimă între antenele GSM şi unităţile de învăţământ

media-144309545791580400

Pe 24 septembrie, deputatul PNL Diana Tuşa a depus o iniţiativă legislativă care prevede o distanţă minimă de 500 metri între reţelele de comunicaţii electronice care realizează procesarea şi transportul semnalelor prin suport electromagnetic şi unităţile de învăţământ, sanitare sau centre de plasament.

În opinia ei, acest proiect este necesar pentru că autorităţile trebuie sa protejeze cetăţenii contra riscului şi prejudiciilor cauzate de expunerea la câmpurile electromagnetice şi trebuie luate măsuri care să vizeze prevenirea unui risc de afectare gravă şi ireversibilă asupra sănătăţii unor categorii de persoane, considerate a fi cele mai vulnerabile la aceste câmpuri electromagnetice.

Propunerea legislativă, care modifică Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, publicată în Monitorul Oficial nr. 680 din 1 octombrie 2012, prevede că “amplasarea pe proprietăţile publice sau private a reţelelor de comunicaţii electronice care realizează procesarea şi transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanţă de minim 500 de metri faţă de unităţile de învăţământ, unităţile sanitare, centrele de plasament şi căminele de bătrâni”.

De asemenea, la propunerea comună a Ministerului pentru Societatea Informaţională şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se vor modifica normele metodologice de aplicare a legii prin hotărâre a Guvernului.