Expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice – Proiect


downloadProiectul de Hotărâre privind cerințele minime de securitate și sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice a fost publicat, spre dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Acest proiect reglementează efectele biofizice directe asupra corpului uman ca rezultat direct al prezenței acestuia într-un câmp electromagnetic. Efectele biofizice directe includ efectele termice, precum încălzirea țesuturilor,  efectele nontermice, precum stimularea mușchilor, a nervilor sau a organelor senzoriale. Conform proiectului, efectele indirecte sunt cele cauzate de prezența unui obiect, cum ar fi stimulatoarele cardiace și alte dispozitive implantate, într-un câmp electromagnetic și care ar putea deveni un risc pentru sănătate sau securitate. Proiectul de act normativ stabilește valorile-limită de expunere, pe baza unor considerații biofizice și biologice, pentru protejarea lucrătorilor împotriva efectelor nocive asupra sănătății și a efectelor senzoriale. De asemenea, acesta conține niveluri de declanșare a acțiunii pentru a identifica momentele în care este necesară luarea de măsuri relevante de protecție sau de prevenire.

Obligațiile angajatorilor de asemenea sunt prevăzute în proiect și care trebuie să asigure că expunerea angajaților la câmpuri electromagnetice rămâne în limitele stabilite de actul normativ. În cazul depășirii limitelor, angajatorii trebuie să ia imediat măsuri preventive. Cu toate acestea, există și cazuri excepționale în care nivelurile pot fi depășite în anumite condiții stricte