Proiect de lege privind interzicerea organizaţiilor şi faptelor cu caracter comunist


51de92b06876c-524x350Un proiect de lege privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război a fost depus la Senat.

Valeriu Todiraşcu, iniţiatorul proiectului de lege susţine că ideologia şi crimele comunismului nu sunt mai puţin condamnabile decât cele ale fascismului, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

Legislaţia română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist. În acest scop, se promovează prezentul proiect legislativ, având ca model Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002, actualizată prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015“, se arată în proiect.

De asemenea, potrivit propunerii legislative, persoanele care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar iniţierea şi aderarea la organizaţii cu carater comunist ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani.