Cazanciuc: Şpaga pentru medici nu va fi legalizată


lcMinistrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că nu se va legaliza şpaga pentru medici, însă a menţionat că în Parlament este proiectul Legii pacientului şi orice prevedere referitoare la contribuţiile suplimentare acordate personalului medical poate fi inclusă în acel act.

“La moment avem în Parlament un proiect de lege, Legea pacientului, care are această dispoziţie încă din anul 2003.(…) În practică, după 2003, nu au fost elaborate norme de aplicare a acestei legi aşa cum cerea legea la vremea respectivă pentru a lămuri înţelesul unor termeni din lege. Consider că este momentul, la nivelul Parlamentului, să se lămurească înţelesul unor termeni din lege”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Acesta a subliniat că trebuie încercat să se creeze un cadru în care atât medicul, cât şi pacientul, să ştie clar ce drepturi şi obligaţii au.

Cazanciuc a precizat că proiectul de lege aflat în Parlament stabileşte şi condiţiile în care un medic poate folosi infrastructura sistemului medical de stat pe baza unor tarife stabilite, afişate şi agreate, astfel încât, dacă un pacient vrea accesul la un anumit medic să o poată face contra-cost sau pe baza unei proceduri prestabilite.