Noi acte la dosarul de pensie al militarilor


bani(1)Atunci când se apropie vârsta de pensionare una dintre principalele griji ale celor ajunși aici este să aibă toate adeverințele de vechime de la locurile de muncă unde au trudit de-a lungul vieții, să aibă toate documentele care să probeze că angajatorii le-au achitat contribuțiile la stat pentru banii pe care ei i-au încasat. Într-un cuvânt, trebuie să fie pregătiți să îți poată întocmi în mod corect dosarul de pensie pentru a evita ulterioare neplăceri.

După ce își depun dosarul de pensie, fiecare așteaptă cuminte acasă decizia de pensie pentru  a vedea cu ce s-a ales din munca lui de o viață, ce va primi după ce a muncit zi de zi. Există o anumită categorie de persoane pentru care întocmirea dosarului de pensie trebuie să se supună unor reguli aparte: militarii. Legiuitorul a stabilit în Monitorul Oficial 668 din 2 septembrie 2015 instrucțiunile privind modalitățile tehnice de întocmire și transmitere a documentelor și datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

 Ce acte trebuie să cuprindă dosarul pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale?

Noutățile legislative precizează faptul că actele care se află în dosarul de pensie și care se transmit la Casa de pensii sectorială a MAPN nu pot fi documente clasificate. Cei care se află în situațiile enumerate mai sus și care doresc să iasă la pensie trebuie să atașeze următoarele acte pentru a fi siguri că dosarul este complet: cererea de pensionare, cartea de muncă în original și în copie, alte acte ce atestă vechimea în muncă sau în serviciu realizată.

La acestea se vor atașa actele de stare civilă ale solicitantului (carte identitate, certificat de naștere și de căsătorie), livretul militar în original și în copie, diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că au fost urmate la zi. Dacă se impune se va atașa și dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ din străinătate.

Pentru a fi siguri că vi se vor lua în calcul toate sporurile cu caracter permanent pe care le-ați primit, trebuie să atașati adeverința cu privire la acestea în original sau privind condițiile de muncă deosebite, speciale.

Știrile juridice arată că aveți obligația de a depune, în original, dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială pentru cei care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat. În plus, trebuie neapărat să adăugați și adeverința cu privire la perioadele de activitate realizate după 1 ianuarie 2011.

Noutățile legislative precizează că în cazul militarilor, dosarul de pensie poate cuprinde, de la caz la caz, și brevetul/atestatul de conferire în copie și în original sau adeverința în original din care să rezulte conferirea Semnului onorific în Serviciul Patriei/Ordinul Meritul Militar. În plus, se pot atașa și adeverințe, în original, privind câștigul salarial lunar brut/net până la 1 aprilie 2001, în cazul celor care au avut vechime în muncă și au fost asigurate în sistemul de pensii. Se impune să se atașeze și adeverințele în original cu privire la veniturile realizate lunar în unitățile militare ale MAPN pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011.

Vor fi luate în considerare la calculul pensiei și adeverințele privind desfășurarea activității în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă sau adeverințe cu privire la condițiile deosebite de muncă și/sau alte condiții pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în instituții ale sistemului/în afara sistemului de apărare.

 Ce acte va cuprinde dosarul pentru pensie de invaliditate?

În afara actelor menționate mai sus, cei care se află în situația de a-și depune dosarul pentru pensia de invaliditate, au obligația de a atașa în plus, în original, decizia medicală asupra capacității de muncă, adeverința din care să rezulte data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă/copia ultimului certificat de concediu medical sau adeverință din care să rezulte data încetării calității de asigurat. Știrile juridice menționează faptul că la dosar trebuie să se regăsească și copia formularului pentru înregistrarea accidentului de muncă (FIAM) sau copia fișei de declarare  a cazului pentru boală profesională/accident de muncă.

Ce va cuprinde dosarul pentru pensia de urmaș?

   Cei aflați în această situație vor atașa pe lângă actele care se depun pentru pensia pentru limită de vârstă și actele de stare civilă ale urmașilor, decizia medicală asupra capacității de muncă în original, decizia de pensie/talon de plată a pensiilor (dacă susținătorul decedat avea calitatea de pensionar). În plus, trebuie să atașați adeverința de studii pentru urmașii de peste 16 ani, actul doveditor al cauzei decesului (cu excepția cazului în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar), copia formularului pentru decesul cauzat de  accidentul de muncă, copia certificatului medical constatator al decesului (în caz de deces cauzat de boală profesională).

Fișa de pensie

 Fiecare dosar de pensie va cuprinde un tipizat numit fișa de pensie care va cuprinde locurile de muncă în care a lucrat militarul și un tipizat care va cuprinde situația veniturilor realizate lunar de acesta. Aceasta se întocmește de către unitatea militară competentă, respectiv unitatea militară/inspectoratul județean/structura sau direcția județeană de informații din care a făcut parte persoana la data trecerii în rezervă sau direct în retragere, respectiv de către centrul militar zonal/județean/de sector, unitatea militară competentă, respectiv unitatea militară/inspectoratul județean/structura sau direcția județeană de informații din raza de domiciliu a urmașilor pensionarilor militari decedați.

  Solicitantul depune dosarul de pensie, iar unitățile militare din MAPN îl transmit la casa de pensii sectorială a MAPN în termen de 15 zile de la acest moment. Dacă solicitantul depune dosarul direct la casa de pensii sectorială MAPN, aceasta va comunica actele centrului militar zonal/județean/de sector din raza de domiciliu a urmașilor pensionarilor militari decedați. Pe baza actelor primite și a actelor pe care le deține, centru militar întocmește fișa de pensie și situația veniturilor și o comunică casei de pensii în 15 zile de la primire.

Bucurați-vă de pensie!      

După ce ați adunat cu grijă toate actele pentru a întocmi dosarul de pensie, așteptați cuminți acasă până când poștașul va veni să vă aducă pensia. Atunci va fi momentul adevărului când veți vedea cum cât vă răsplătește statul după o viață de muncă.

„Pensia-i ca un covrig,/Ține de foame și frig./Acum, prin recalculare,/Îi fac gaura mai mare!” (Ion Șoacă-Maglaviteanul)