Noi reglementări privind schimbul de date transfrontalier referitor la încălcări ale normelor de circulaţie


Buvinieta - o nouă taxă pentru toate autovehiculele care circulă în Bucureşti
Executivul a aprobat un proiect de Lege care modifică şi completează Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitatea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră şi pentru facilitatea executării sancţiunilor aplicate acestor încălcări.

Legea nr. 5/2014 are drept scop facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii între autorităţile competente din România şi cele din celelalte state membre sau din statele participante, privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, atunci când încălcarea a fost săvârşită cu un vehicul înmatriculat într-un stat membru sau stat participant, altul decât statul în care a fost săvârşită fapta, precum şi facilitarea executării de către autorităţile române a sancţiunilor aplicate pentru încălcări săvârşite pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate în alte state membre şi în statele participante.

Potrivit proiectului de lege, prin excepţie de la regula potrivit căreia în toate situaţiile se declanşează procedura de informare, după obţinerea datelor necesare, autorităţile române nu declanşează procedurile de informare a autorităţilor omoloage din statele membre UE şi Spaţiului Economic European cu privire la încălcări ale normelor de circulaţie în următoarele situaţii:

  • în cazul în care, în urma uneia sau mai multor informări anterioare adresate aceleiaşi persoane, nu a fost primit răspuns;
  • în situaţia în care datele furnizate de sistemul de evidenţă sunt incomplete şi nu au permis la o solicitare anterioară contactarea proprietarului/utilizatorului vehiculului.

În aceste situaţii, datele obţinute cu privire la proprietarii sau deţinătorii vehiculelor cu care au fost săvârşite încălcările se şterg.

Actul normativ aprobat transpune în legislaţia naţională textul Directivei (UE) 2015/413 de facilitare a schimbului transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră.