Creşterea şi îngrijirea copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate


scoalaHotărârea Guvernului nr. 691/2015 pentru aprobarea Procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a serviciilor de care aceştia pot beneficia, precum şi pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială şi a modelului standard al documentelor elaborate de către acestea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 663 din data de 1 septembrie 2015.

Potrivit actului normativ, procedura vizează monitorizarea modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, precum şi a celor care au revenit în ţară după o perioadă de şedere în străinătate alături de părinţi mai mare de un an.

Metodologia stabileşte cadrul metodologic privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, instrumentele de lucru şi activităţile necesar a fi realizate de acestea, în vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin lege.

Serviciul public de asistenţă socială solicită anual, în ultimul trimestru al anului, unităţilor şcolare care funcţionează pe raza lor administrativ-teritorială, date şi informaţii cu privire la copiii aflaţi în următoarele situaţii:
– copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate;
– copii cu părintele unic susţinător plecat în străinătate;
– copii cu un singur părinte plecat în străinătate;
– copii reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate alături de părinţi mai mare de un an.

În cel mult 15 zile de la solicitare, unitățile școlare vor trimite serviciului public de asistență socială listele nominale cu toți copiii aflați în aceste situații.

După primirea datelor, serviciul de asistență socială are obligația de a se deplasa la domiciliul copilului și de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum și desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului, se mai arată în actul normativ.