Noi criterii pentru recunoaşterea și funcționarea grupurilor de producători agricoli


subventii-seminte-bani

În Monitorul Oficial nr. 651 din 27 august 2015 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 32/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Prin actul normativ se introduce posibilitatea înfiinţării grupurilor şi organizaţiilor de producători în domeniul agricol şi silvic cu sprijin financiar disponibil prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR). Astfel, se va asigura sprijin pentru înființarea grupurilor si organizațiilor de producători, în scopul adaptării producției acestora la cererile pieței, comercializării comune a bunurilor pe piață, centralizării vânzărilor și aprovizionării cumpărătorilor cu ridicata, precum și îmbunătățirii proceselor de organizare și inovare.

Totodată, ordonanța introduce noi criterii pentru recunoașterea grupurilor și organizațiilor de producători:

  • să fie constituit/ă din cel puțin cinci membri care au calitatea de producători agricoli și/sau silvici;
  • să dețină un sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare și urmărire cantitativă, calitativă și valorică a producției membrilor;
  • să dispună de personal calificat corespunzător grupei de produse și/sau produselor pentru care este recunoscut/ă sau să își prevadă în actul constitutiv ca în primul an de la recunoaștere să dispună de acest personal sau să contracteze servicii de specialitate;
  • să prevadă în actul constitutiv şi/sau statut obligațiile menționate în actul normativ, în sarcina membrilor.

De asemenea, actul normativ conţine şi o serie de prevederi menite să preîntâmpine perturbarea condiţiilor de asociere şi de funcţionare a grupurilor de producători recunoscute preliminar, care au fost înfiinţate şi funcţionează în temeiul altor reglementări europene, ce nu fac obiectul prezentei ordonanţe, cele constituite în conformitate cu Regulamentul (UE) 543/2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte sectorul fructelor şi legumelor şi sectorul fructelor şi legumelor prelucrate.

Pentru a asigura funcționarea entităților recunoscute până în prezent, actul normativ mai stabilește că avizele de recunoaștere emise până la intrarea în vigoare a acestuia își păstrează valabilitatea pe durata îndeplinirii criteriilor pentru care au primit recunoașterea.