Comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare


lcNorma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 15/2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 641/2015.

începând cu anul 2016, noile reglementări obligă asigurătorii să implementeze aplicații on-line care să permită încheierea contractelor de asigurare on-line.

Miijloacele electronice de comercializare a contractelor de asigurare pot fi aplicaţii on-line, aplicaţii instalate pe terminale mobile, dezvoltate intern de către asigurători pe care se pot realiza direct prezentarea produselor proprii ale asigurătorului sau comparaţii de oferte de la mai mulţi asigurători şi unde se pot plasa cereri de ofertă ori se pot efectua comenzi ale contractelor de asigurare sau din care se pot emite poliţe de asigurare în sistem de servicii electronice.

Potrivit actului normativ, pot dezvolta şi implementa mijloace electronice de comercializare a contractelor de asigurare următoarele entităţi:
– societăţi de asigurare autorizate de A.S.F., direct şi/sau prin intermediul agenţilor de asigurare;
– brokeri de asigurare autorizaţi de A.S.F.;
– societăţi de asigurare autorizate în statele membre ale Uniunii Europene care îşi desfăşoară activitatea în România în temeiul dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii;
– agenţi de asigurare subordonaţi;
– intermediari în asigurări autorizaţi în state membre ale Uniunii Europene care îşi desfăşoară activitatea în România în temeiul dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii.

Înainte de încheierea unui contract de asigurare, potenţialul consumator completează o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că are cel puţin 18 ani împliniţi, dar și faptul că datele şi informaţiile furnizate sunt reale la momentul completării cererii.