Dezbaterea privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal a fost amânată


lcSenatorii din Comisia de buget au hotărât amânarea dezbaterii cu privire la cererea de reexaminare a Codului Fiscal, trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Comisiei, Viorel Arcaş (PSD), a afirmat că şedinţa trebuie amânată, având în vedere decizia luată în şedinţa de Coaliţie, de reluare a discuţiilor politice. Acesta a mai subliniat că în baza cererii de reexaminare venită de la preşedinte nu pot fi depuse amendamente.

Comisia pentru transporturi a dat aviz negativ pentru că “nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susţinerea cu amendamente a Codului fiscal”, a precizat preşedintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor.

Totuşi, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal. La articolul 291, senatorii jurişti au votat pentru reintroducerea unui alineat care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 ianuarie 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc a afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărât că “reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele”.

Totodată, Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit că la articolul 498, se introduc două noi alineate, conform cărora “Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară”, iar pentru anul 2016, “deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB”.