Proiect – Modificarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile medico-sociale


lcMinisterul Sănătății a supus spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile medico-sociale și a unor normative privind personalul din unitățile de asistență medico-socială și personalul care desfășoară activități de asistență medicală comunitară.

Potrivit actului normativ, există cereri din partea consiliilor judeţene şi locale care au în subordine unităţi de asistenţă medico-socială cu privire la modificarea normativului de personal atât pentru personalul medical cât şi pentru personalul TESA, muncitori şi personal de deservire.

Astfel, pentru personalul medical se propune completarea prin adăugarea şi a următoarelor categorii: asistent social, kinetoterapeut, etc., având în vedere şi Anexa nr.1 la Instrucţiunile nr.1/507/2003 ale Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor de aplicare a normelor privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea unităţilor de asistenţă medicosociale, aprobate prin HG nr.412/2003, care prevăd şi servicii de kinetoterapie individuală fără a fi nominalizat postul de kinetoterapeut în normativul de personal.

Totodată, printre schimbările preconizate se menţionează:

– introducerea unor categorii de personal absolut necesare pentru unităţile de asistenţă medico-socială, respectiv, asistent social, psiholog, profesor CFM/kinetoterapeut, îngrjitor;
– majorarea normativului de personal la muncitori, întrucât aceste unităţi care funcţionează majoritar în mediul rural și au nevoie atât de fochişti cât şi de bucătari;
– majorarea numărului de posturi la personalul de deservire pentru a se asigura necesarul de paznici/portari în trei ture.