Noi reguli în construcţii: Diriginte de şantier, obligatoriu şi în mediul rural


descărcare (25)Începând cu data de 1 septembrie 2015 se vor aplica reguli noi în construcţii. Conform noilor reglementări, toţi cei care vor să îşi construiască locuinţe la ţară vor fi nevoiţi să îşi angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor. Amenzile se pot ridica şi până la 10.000 lei.

Este vorba despre Legea nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial 484/2015.

Conform actului normativ, prevederile legii se vor aplica construcţiilor şi instalaţiilor aferente acestora în etapele de proiectare, execuţie şi recepţie a construcţiilor, dar şi în etapele de exploatare şi intervenţii la construcţiile existente şi de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie şi clasă de importanţă sau sursă de finanţare, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător.

Fac excepţie de la aceste prevederi locuinţele unifamiliale parter şi anexele gospodăreşti din proprietatea persoanelor fizice, situate în mediul rural şi în satele aparţinătoare municipiilor şi oraşelor, dar şi construcţiile provizorii şi lucrările care se pot executa fără autorizaţie de construire.