Dezbateri privind Normele de aplicare a Legii privind statutul poliţistului


politia

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru stabilirea normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor.

În proiectul de act normativ se prevede: “Recompensarea se realizează în scopul recunoaşterii publice a meritelor poliţistului care se evidenţiază în mod deosebit în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a misiunilor, precum şi pentru motivarea personalului în vederea obţinerii unor rezultate superioare în activitatea profesională. 

Elementele care pot fi avute în vedere la formularea propunerilor de recompensare a poliţistului sunt:
a) comportamentul exemplar și conduita profesională generală a poliţistului;
b) rezultate deosebite în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi misiunilor;
c) faptele poliţistului care au adus prestigiu instituţiei în societate;
d) implicarea în activităţi profesionale desfăşurate în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului;
e) posibilitatea ca recompensa acordată să stimuleze poliţistul în obţinerea unor rezultate mai bune în activitatea sa profesională.

De asemenea se menţionează că procedura disciplinară este iniţiată prin declanşarea cercetării prealabile, presupune sesizarea şi consultarea Consiliului de disciplină, după caz, şi se finalizează prin soluţionarea definitivă a cauzei. Procedura disciplinară se desfăşoară cu respectarea dispoziţiilor legale referitoare la informaţiile clasificate şi la protecţia datelor cu caracter personal.

O copie a actului de recompensare sau sancţionare disciplinară, se introduce în dosarul personal al poliţistului sancţionat.”

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail [email protected], în termen de 10 de zile.