Emiterea deciziilor de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA. Ştiri juridice!


TVAPână mai ieri, România era fruntaşă atât la viteza de conectare la internet, cât şi la frecvenţa apariţiilor legislative în domeniul fiscal! La viteza conectării la internet am cam fost depăşiţi. Însă tot ne mai putem lăuda cu modificările foarte dese în domeniul fiscal… în măsura în care acesta e un motiv de laudă.
La începutul anului au fost stabilite cerinţele prin care e condiţionată înregistrarea în scopuri de TVA a societăţilor supuse înmatriculării la registrul comerţului, ce solicită înregistrarea conform Codului Fiscal (prin Ordinul 17/2015).

La rândul său, Ordinul 1964/2015 (al preşedintelui ANAF) pentru modificarea Ordinului 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA a fost, recent, tipărit în “Monitorul Oficial” 566/2015.

 

Nu oferi date complete şi corecte? Cererea va fi respinsă!

Conform ultimelor ştiri din contabilitate, atunci când reprezentantul legal al persoanei impozabile se va prezenta la organul fiscal competent, dar nu-i va oferi acestuia corect şi complet datele cerute şi nu va clarifica intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice ce implică operaţiuni din domeniul TVA, compartimentul cu atribuţii de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice va respinge cererea de înregistrare în scopuri de TVA, alcătuind un referat care cuprinde propunerea de respingere a înregistrării, dacă persoana impozabilă se află la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA şi/sau reprezentantul fiscal nu-i subiect al vreunui raport juridic fiscal, nemijlocit sau prin intermediul societăţilor la care e asociat sau administrator.
În cazurile celelalte, solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA va fi transmisă, laolaltă cu toată documentaţia care a stat la baza analizei, către Direcţia Regională Antifraudă Fiscală din zona de competenţă a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice de care aparţine organul fiscal competent.
Ca urmare a verificărilor întreprinse, Direcţia Regională Antifraudă Fiscală va înapoia organului fiscal cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi documentaţia, acompaniate de către un referat ce cuprinde propunerea de aprobare sau, după caz, de respingere a înregistrării în scopuri de TVA.

 

1, 3 sau 5 zile, pentru respingere sau aprobare…

Decizia de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se emite în termen de o zi lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete dacă persoana impozabilă a depus o declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că persoana juridică nu desfăşoară activităţi economice la sediul său social sau la domiciliul fiscal, la sediile secundare ori în afara lor sau dacă administratorii sau asociaţii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi figurează, în cazierul fiscal, cu infracţiuni şi/sau cu fapte de soiul celor la care se referă OG 75 privind cazierul fiscal.
Decizia de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA se emite în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete dacă, după efectuarea analizei de rigoare, reiese că persoana impozabilă îndeplineşte criteriile de evaluare iar compartimentul care are atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.
Tot în termen de 3 zile lucrătoare va fi emisă şi decizia de respingere a înregistrării în scopuri de TVA dacă, după efectuarea analizei, reiese că persoana impozabilă nu îndeplineşte criteriile de evaluare iar compartimentul cu atribuţii în evaluarea capacităţii de a desfăşura activităţi economice întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, precum şi motivele care stau la baza acestei propuneri.
Decizia de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezintă la sediul organului fiscal competent, la data stabilită prin invitaţie.
Decizia de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal competent şi furnizează complet şi corect datele ce i s-au cerut, clarificând intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din domeniul TVA iar compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice alcătuieşte un referat care propune aprobarea înregistrării în scop de TVA.

 

În ce termen ar putea fi respinsă prima cerere de înregistrare?

Potrivit ultimelor ştiri juridice, decizia de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se emite în decursul a 30 de zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal competent, dar nu furnizează informaţiile solicitate în mod complet şi corect ori nu clarifică intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de-a presta activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA iar persoana impozabilă se află la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA sau reprezentantul fiscal nu e subiect al unui raport juridic fiscal, în mod direct sau prin mijlocirea societăţilor la care are calitatea de administrator ori asociat.

 

Ce trebuie să conţină referatul de respingere sau aprobare?

Noua reglementare se referă la situaţiile în care:
– reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal competent, furnizând corect şi complet datele solicitate, clarificând intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de-a efectua activităţi economice ce implică operaţiuni din sfera TVA;
– reprezentantul legal al persoanei impozabile vine la organul fiscal competent, însă nu furnizează corect şi complet datele solicitate şi, deci, nu clarifică intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice ce presupun operaţiuni din domeniul TVA;
– în urma verificărilor efectuate la cererea Compartimentului cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice, Direcţia Antifraudă înapoiază organului fiscal solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA şi documentaţia aferentă, însoţite de un referat cuprinzând propunerea de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA;
– reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezintă la sediul organului fiscal competent.
Din ultimele noutăţi legislative reiese că, în toate aceste cazuri, Referatul care cuprinde propunerea de aprobare sau de respingere a solicitării de înregistrare în scopuri de TVA va conţine motivele de fapt şi de drept care stau la baza propunerii.

Decizia prin care organul fiscal aprobă sau, după caz, respinge solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA, va fi emisă în temeiul acestui referat. Motivele sunt imbatabile? Aşa va fi şi decizia!