Proiect: Aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale


Carti

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a supus spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale.

Proiectul de hotărâre de Guvern reglementează Nomenclatorul serviciilor sociale (Anexa nr.1), precum și Regulamentele-cadru de organizare și funcționare a acestora (Anexa nr.2-5), pe baza noilor prevederi referitoare la serviciile sociale din Legea asistenței sociale nr.292/2011, Capitolul III ”Sistemul de servicii sociale”, Secțiunea 1 ”Definirea și clasificarea serviciilor sociale”.

Serviciile sociale se organizează în forme sau structuri diverse, clasificate pe categorii şi tipuri de servicii sociale.

Nomenclatorul este instrumentul utilizat pentru înregistrarea furnizorilor de servicii sociale acreditați şi a serviciilor sociale licențiate în Registrul electronic unic al serviciilor sociale, prevăzut la art. 8 alin.(3) din Legea nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, precum și pentru realizarea atribuţiilor de monitorizare şi raportare statistică ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în domeniul serviciilor sociale.

Față de reglementările actuale, Nomenclatorul serviciilor sociale propune un sistem propriu de codificare pe categorii de servicii sociale, în relație cu Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN REV.2, aprobată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr.337/2007. De asemenea, proiectul de hotărâre a Guvernului reglementează regulamentele – cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, în baza căruia se elaborează de către furnizorii publici și privați de servicii sociale, regulamentele proprii de organizare și funcționare, pe tipuri de servicii sociale.

Proiectul de hotărâre de guvern propune abrogarea tuturor reglementărilor referitoare la Nomenclatorul serviciilor sociale şi regulamentele cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale existente în prezent.