Acord comercial de un bilion de euro


bani__lei__leu__euro__13474000_19213300_28736900_85792000
Comisia Europeană a publicat un comunicat cu privire la rezultatele negocierilor de extindere a Acordului pentru Tehnologia Informaţională, la care au participat Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, China şi marea majoritate a membrilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Potrivit comunicatului, prin acord, în următorii 4 ani, urmează să fie eliminate taxe vamale pentru 201 produse de înaltă tehnologie.

Acordul, iniţiat şi intermediat de către UE, va aduce beneficii consumatorilor şi companilor prin eliminarea taxelor la o gamă largă de produse, inclusiv echipamente medicale, jocuri şi console video, sisteme casnice de înaltă fidelitate, căşti audio, aparate de redare de tip blue-ray/DVR, semi-conductori şi dispozitive GPS.

Taxele vor fi eliminate în termen de 3 ani de la data punerii în aplicare a acordului, prevăzută pentru 1 iulie 2016.

Pentru unele produse, extinderea perioadei necesare eliminării taxelor va fi negociată pentru a oferi industriei suficient timp să se adapteze la noile condiţii de piaţă.

Acordul va avea în vedere schimburi comerciale în valoare de 1 bilion de euro, ce acoperă 90% din tranzacţiile cu produsele pe care se axează.