Proiectul de modificare a hotărârii privind organizarea și funcționarea MFP și ANAF, lansat în dezbatere


lc
La 28 iulie 2015 Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Prima modificare la H.G. nr. 34/2009 este prevăzută la art. 2 alin. (2), la care literele a) și o) se modifică și vor avea următorul cuprins:
a) de strategie, prin care se asigură, în conformitate cu politica financiară a Guvernului și cu normele Uniunii Europene, elaborarea strategiei în domeniile de activitate specifice ministerului: fiscal, bugetar, contabilitate publică, reglementări contabile, datorie publică, audit public intern, domenii reglementate specific;
o) de coordonare și reglementare a controlului financiar preventiv cu privire la utilizarea fondurilor publice și administrarea patrimoniului public.”

O altă modificare adusă Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 vizează punctele 99 și 100 de la art. 3 alin. (1) care se modifică şi vor avea următorul cuprins:
99. elaborează raportul anual privind activitatea de control financiar preventiv la nivelul instituțiilor publice la care se exercită funcția de ordonator principal de credite al bugetului de stat, al bugetului asigurărilor sociale de stat și al bugetului oricărui fond special;
100. reglementează domeniul auditului public intern;”

În ceea ce priveşte Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 aceasta prevede modificarea punctului 30 de la art.7 litera A., care va avea următorul cuprins:
30. aplică împreună cu structurile subordonate, conform competențelor stabilite de lege, legislația în domeniul: trezorerie și contabilitate publică, ajutor de stat, practici neloiale și prețuri reglementate, inspecție economico – financiară;”.