Avertismentul specialiștilor privitor la Cod fiscal


LeiConsiliul Fiscal atrage atenția asupra pericolelor din Codul Fiscal. Reducerea TVA, eliminarea altor taxe şi creşterea cheltuielilor cu salariile ar putea duce România la un deficit bugetar de 4 la sută din Produsul Intern Brut, anul viitor. Astfel în 2017 România ar putea ajunge la un gol bugetar de peste 5 la sută, printre cele mai mari din Europa.

Însă pe de altă parte reprezentanţii Ministerului Finanţelor declară faptul că bugetul poate suporta măsurile de relaxare fiscală şi că sumele cu minus vor fi compensate prin creşterea economiei.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, declară că: Dacă avem o creștere de cheltuieli cu salariile, avem și o creștere a cheltuielilor cu apărarea, în orizontul 2017, ajungem la 4,6% din PIB în 2016 deficit bugetar, 5% în 2017 și 4,5% în 2018. Patru-cinci la sută din PIB cred că ar trebui să ne zgârie un pic pe creieraș”.

De asemenea Daniel Dăianu, reprezentant al BNR e menționat că: „Când economia creşte, deficitul trebuie să scadă, pentru că trebuie să aduni, să faci rezerve”.

În ciuda veniturilor mai reduse, cheltuielile bugetare ar urma la rândul lor să crească, prin aplicarea legii care va creşte în următorii ani salariile bugetarilor. Numai anul viitor statul va vărsa în conturile angajaţilor la stat lefuri majorate, per total, cu 15 miliarde de lei.