Instituirea schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea activităţilor economice neagricole


185332_articolOrdinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1731/2015 privind instituirea schemei de ajutor de minimis ”Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole”, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 534/2015.

Potrivit actului normativ, ccopul schemei este de a acorda ajutor pentru înfiinţarea în mediul rural de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural.

Cuantumul maxim al ajutorului este de:
– 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor productive, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism (servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică);
– 50.000 euro/proiect în cazul altor activităţi neagricole.

Ajutoarele financiare pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale se vor acorda, sub formă de sumă forfetară, în două tranşe: 70% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanţare şi 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 5 ani de la încheierea deciziei de finanţare.

Beneficiarii sprijinului pot primi avans în procent de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin prezenta schemă de ajutor de minimis este de 10.000 euro, această sumă constituind valoarea totală eligibilă a proiectului.

Schema se va aplica de la data adoptării acesteia până la 31 decembrie 2020.