Noi modificări la Legea societăţilor


financial-management-of-projects-960x360În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519/2015  a fost publicată Legea nr. 152/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerţului. Aceasta aduce modificări la Legea societăţilor.

Potrivit actului normativ, firmele pot fi dizolvate de către tribunal în anumite situaţii care până acum nu erau reglementate de lege. Totodată, sunt făcute anumite clarificări în alte cazuri în care se poate cere dizolvarea.

Astfel, la cererea oricărei persoane interesate – dar şi a ONRC – tribunalul poate să pronunţe dizolvarea unei societăţi dacă aceasta nu-şi depune în termenul legal situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, dar şi raportările contabile. Prevederea este aplicabilă în situaţia în care perioada de întârziere este mai mare de 60 de zile lucrătoare.

De asemenea, Legea nr. 152/2015 dispune că dizolvarea poate să intervină în cazul în care firma nu-şi depune la unităţile Ministerului Finanţelor declaraţia din care să rezulte că n-a desfăşurat activitate de la constituire. În plus, regula este valabilă dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare.

Firmele pentru care ONRC formulează acţiuni de dizolvare sunt făcute publice cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte. Spre deosebire de prevederile anterioare, noua lege mai stabileşte că hotărârea prin care tribunalul pronunţă dizolvarea se comunică inclusiv societăţii în cauză.