Înfiinţarea unei structuri de poliție judiciară în cadrul Poliției Române


politia

Potrivit declaraţiilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, acesta consideră că este momentul potrivit pentru înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară.

“În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor articolului 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alineatului 3: ‘Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii’. Se poate observa că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public — DNA și DIICOT — beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor”, a spus Niţu.

Procurorul general a mai precizat că echilibrarea volumului de activitate, jurisprudența unitară la nivelul Ministerului Public, raționalizarea parchetelor sunt și obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

De asemenea, Tiberiu Niţu consideră că proiectul de raționalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliției judiciare reprezintă măsuri esențiale și obligatorii pentru a desăvârși reformele din ultimii ani.