Acord între România şi Ungaria privind interconectarea unei infrastructuri transfrontaliere de reţea optică


fibra optica
În cadrul şedinţei din 1 iulie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, Acordul încheiat între România şi Ungaria privind interconectarea la frontiera de stat româno-ungară a unei infrastructuri transfrontaliere de reţea optică.

Acordul prevede interconetarea reţelei optice prevăzute prin proiectul “Boundless World-Establishing an NGA Telecommunications Network between Bekes Sub Region and Bihor County” la frontiera de stat româno-ungară, între punctele de trecere a frontierei dintre localitatea Borş din România şi localitatea Artand din Ungaria, în limita a 100 de metri faţă de frontiera de stat.

Prin implementarea acestui acord, se va realiza o reţea funcţională de comunicaţii electronice pe fibra optică de care vor beneficia instituţiile statului, asociaţiile neguvernamentale, societăţile comerciale şi populaţia din localităţile Borş, Sântăul Mic, Sântăul Mare, Biharia, Cauaceu şi Cetariu şi interconectarea acestei reţele cu reţeaua de telecomunicaţii din Ungaria.

Proiectul se va realiza cu sprijin acordat deja prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.