Proiect de lege: Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor


descărcareMinisterul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a supus spre dezbatere publică proiectul de act normativ – Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Prin prezentul proiect de lege se realizează cadrul constituirii juridice a tuturor condominiilor.

Obiectivele generale urmărite de adoptarea acestui proiect legislativ sunt următoarele:

  • Eficientizarea administrării locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale;
  • O mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari;
  • Clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari;
  • Instituirea regulamentului condominiului în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii;
  • Clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la:
a) înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor;
b) administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au structura lor locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, fiecare proprietar având o proprietate individuală şi o cotă-parte indiviză din proprietatea comună.

Prezentul proiect de lege propune o nouă abordare a gestiunii locuirii colective, legea fiind de asemenea aplicabilă tuturor clădirilor cu mai multe locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie în care există proprietăţi individuale şi proprietăţi comune; clădirilor multietajate sau unor tronsoane cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multitajate în cazul în care se poate delimita proprietatea comună; unui ansamblu rezidenţial format din locuinţe şi/sau construcţii cu altă destinaţie, amplasate izolat, înşiruit sau cuplat, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale; oricăror alte imobile care au în componenţă terenuri, amenajări şi/sau servicii comune, parcele de teren, construite/neconstruite, care fac obiect de drept al proprietăţii comune.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea condominiilor şi a asociaţiilor de proprietari abrogă prevederile Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în contextul noii abordări a condominiului. Proiectul de lege abordează condominiul în sensul larg al termenului, fie că este cazul locuinţelor situate în imobile colective, fie că este vorba de locuinţe individuale situate în curţi comune sau alte forme de proprietăţi concret delimitate. În prezent, reglementările vizând condominiul se referă doar la imobile colective – blocuri de locuinţe, iar Legea nr. 230/2007 oferă cadrul organizării asociaţiilor de proprietari şi principiile de administrare a acestor imobile colective. Prezentul proiect de lege reglementează organizarea şi funcţionarea oricărui condominiu în care se află mai multe locuinţe.

Prin recunoaşterea condominiului în sensul prezentului proiect de lege, se va îmbunătăţi administrarea imobilelor în care se află mai multe proprietăţi şi, implicit, mai mulţi proprietari, iar aceştia vor fi responsabilizaţi. Prin acest act normativ se doreşte întărirea ideii că proprietatea (proprietari individuali de locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie aflaţi în condominiu) impune şi obligaţii, nu numai drepturi, obligaţii legate mai ales de conservarea funcţională a imobilului, de asigurarea unui standard ridicat al calităţii vieţii şi de reducerea consumului şi asigurarea eficienţei energetice.

Obiectivele specifice ale adoptării acestei legi sunt:

  • Stabilirea statutului condominiului;
  • Clarificarea principiilor de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului şi a organizării condominiului;
  • Stabilirea condiţiilor pentru folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei;
  • Stabilirea normelor de conduită în cadrul condominiului;
  • Reglementarea condiţiilor de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari.