Avocatul Poporului a avut putere limitată, fără autoritate pe drepturile cetăţenilor – Raport SUA


avocat
Potrivit Raportului Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind “Practici în materie de drepturile omului”, la capitolul “Corpuri guvernamentale de drepturile omului” se arată că Avocatul Poporului a avut putere limitată şi nu a avut autoritatea de a proteja drepturile constituţionale ale cetăţenilor în cazuri care au necesitat acţiune judiciară.

Deşi Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională, nu a contestat mai multe ordonanţe controversate, în ciuda apelurilor insistente ale societătii civile. Ambele camere ale Parlamentului au comisii pe probleme de drepturile omului. Acestea au sarcina de a elabora rapoarte asupra proiectelor de lege care vizează probleme de drepturile omului.” se menţionează în raport.

În raport se face referire şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii: “CNCD a funcţionat cu cooperarea Guvernului, iar în majoritatea cazurilor acesta şi partidele politice nu au intervenit în activitatea acestei instituţii. Conform CNCD şi Avocatului Poporului, niciuna dintre instituţii nu a primit resurse adecvate. În general, observatorii au considerat CNCD eficient, iar majoritatea observatorilor au considerat Avocatul Poporului inactiv, în ciuda numărului mai mare de angajaţi, în special după numirea unui nou avocat al poporului, în luna mai. Atât CNCD, cât si Instituţia Avocatul Poporului publica rapoarte anuale de activitate.